عوامل دارای اثرات نامشخص بر خطر ابتلا به سرطان پستان

   1. رژیم و ویتامین­ها

در حالیکه تاثیر اضافه وزن، چاقی و عدم تحرک فیزیکی بر خطر ابتلا به سرطان پستان مشخص است، اما ارتباط بین رژیم غذایی و خطر ابتلا به بیماری هنوز مشخص و قطعی نیست.

مطالعات انجام شده بر روی زنان در ایالات متحده، ارتباط ثابتی بین رژیم­‌های غذایی پرچرب و ابتلا به سرطان پستان پیدا نکرده‌اند، اگرچه برخی از مطالعات ارتباط احتمالی بین این نوع رژیم و خطر بیشتر مرگ ناشی از سرطان پستان را اثبات کرده‌­اند. همچنین تحقیقات نشان داده‌­اند که شیوع سرطان پستان در کشورهایی که رژیم غذایی معمول آن دارای چربی اشباع کم­­تر و چربی اشباع نشده‌ی چندگانه است، کمتر است اما محققان هنوز دلیل این مساله را نمی­‌دانند.

به‌طورکلی، مطالعه‌ی ارتباط رژیم غذایی و خطر ابتلا به سرطان پستان در کشورهای مختلف پیچیده است؛ زیرا بین کشورهای مختلف، تفاوت‌های دیگری مانند سطح فعالیت، دریافت سایر مواد مغذی و عوامل ژنتیکی نیز وجود دارد که ممکن است بر خطر سرطان پستان تاثیر بگذارند.

اما می­دانیم که رژیم‌­های غذایی پرچرب می­توانند منجر به اضافه وزن یا چاقی شوند که خود یک عامل خطر شناخته شده برای ابتلا به سرطان پستان و دیگر انواع سرطان­‌هاست. علاوه بر این، خوردن انواع خاصی از چربی­‌ها به وضوح با خطر بالاتر ابتلا به بیماری قلبی نیز مرتبط است.

برخی تحقیقات نشان داده‌اند که رژیم‌های غذایی سرشار از میوه‌ و سبزیجات و محصولات لبنی غنی از کلسیم که شامل گوشت‌های قرمز و فرآوری‌شده‌ی کمتری هستند، می­توانند خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهند. البته تحقیقات در این زمینه هنوز ادامه دارد.

پژوهش‌های متعددی که بر روی زنان در کشورهای آسیایی انجام شده است، نشان می­دهند که رژیم غذایی سرشار از محصولات حاوی سویا می­تواند خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهد. اما این ارتباط در مطالعاتی که در مورد زنان کشورهای غربی انجام شده، واضح نبوده است. این مساله ممکن است به این دلیل باشد که زنان آسیایی، معمولا بیشتر از زنان غربی محصولات سویا می‌خورند و از سنین پایین‌تر شروع به مصرف این غذاها می‌کنند.

از طرفی دیگر، تاکنون شواهد قوی مبنی بر اینکه مصرف ویتامین‌­ها (یا هر نوع مکمل غذایی دیگر) خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش ­دهد، وجود ندارد.

اما عدم وجود ارتباط قوی بین رژیم غذایی و سرطان پستان در مطالعات کنونی، به این معنا نیست که خوردن یک رژیم غذایی سالم فایده­ای ندارد. رژیم غذایی که در آن چربی، گوشت قرمز و گوشت فرآوری‌شده‌ ی کمتر و میوه و سبزیجات بیشتری وجود دارد، می­تواند فواید سلامتی زیادی از جمله کاهش خطر ابتلا به برخی دیگر از انواع سرطان را داشته باشد.

   2. مواد شیمیایی موجود در محیط

برای درک تاثیرات احتمالی محیط بر سرطان پستان، تحقیقات زیادی انجام شده و هنوز هم در حال انجام است. در اینجا مواد شیمیایی موجود در محیط که دارای خواص استروژن مانند هستند، مورد توجه ویژه قرار دارند. به عنوان مثال، به نظر می­رسد موادی که در برخی از پلاستیک‌­ها، برخی از لوازم آرایشی و بهداشتی و محصولات مراقبت شخصی، آفت­‌کش‌­ها و PCBها (بی فنیل­‌های پلی کلرهPolychlorinated biphenyls – ) یافت می­شوند، چنین خواصی دارند و در تئوری، اینها می­‌توانند بر خطر ابتلا به سرطان پستان تاثیر بگذارند. در حال حاضر تحقیقات، ارتباط واضحی بین این مواد و خطر ابتلا به سرطان پستان نشان نمی­‌دهند، زیرا مطالعه‌ی چنین اثراتی در انسان دشوار است و به بررسی بیشتری نیاز دارد.

   3. تنباکو و سیگار کشیدن

برخی از مطالعات نشان داده­اند که سیگارکشیدن طولانی مدت می­‌تواند تا حدودی خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد. در برخی از پژوهش‌ها، این خطر در گروه‌های خاصی مانند زنانی که قبل از به دنیا آوردن اولین فرزندشان شروع به سیگار کشیدن کرده‌اند، بالاترین حد را داشته است. محققان به این نتیجه رسیده‌­اند که شواهدی “دلالت­گر اما ناکافی” وجود دارد که سیگار کشیدن، خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می­‌دهد.

پژوهشگران همچنین در حال بررسی تاثیر دود سیگار بر خطر ابتلا به سرطان پستان می­باشند. هم دود اصلی و هم دود دست دوم سیگار، حاوی مواد شیمیایی هستند که در غلظت‌­های بالا باعث سرطان پستان در جوندگان آزمایشگاهی می­شوند. مطالعات روی جوندگان نشان داده است که مواد شیمیایی موجود در دود تنباکو، به بافت می‌­رسند و در شیر مادر نیز یافت می­‌شوند. البته در مطالعات انسانی، تاثیر دود سیگار بر خطر ابتلا به سرطان پستان مشخص نیست و بیشتر مطالعات ارتباطی پیدا نکرده‌اند، اما برخی از آن­ها نشان داده‌اند که ممکن است به‌ویژه در زنان پیش از یائسگی، خطر ابتلا افزایش یابد. محققان به این نتیجه رسیده­اند که شواهدی “دلالت­گر اما ناکافی” مبنی بر تاثیر دود سیگار بر ابتلا به سرطان پستان وجود دارد. در هر صورت وجود این ارتباط احتمالی، دلیل دیگری برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض دود سیگار است.

   4. کار کردن در شیفت شب

خانم‌­هایی که در شیفت شب کار می­کنند، ممکن است در معرض خطر بیشتر ابتلا به سرطان پستان قرار داشته باشند. این اثر ممکن است به دلیل تغییرات در سطوح ملاتونین، هورمونی که در اثر قرار گرفتن بدن در نور تولید می‌شود، باشد. البته تحقیقات در مورد این ارتباط و تاثیر سایر هورمون­‌ها، هنوز ادامه دارد.

مشاوره درمانی

 فرم زیر را پر نمایید ، در اولین فرصت با شما تماس خواهیم گرفت.