1. رژیم و ویتامینها
در حالیکه تاثیر اضافه وزن، چاقی و عدم تحرک فیزیکی بر خطر ابتلا به سرطان پستان مشخص است، اما ارتباط بین رژیم غذایی و خطر ابتلا به بیماری هنوز مشخص و قطعی نیست.
مطالعات انجام شده بر روی زنان در ایالات متحده، ارتباط ثابتی بین رژیمهای غذایی پرچرب و ابتلا به سرطان پستان پیدا نکردهاند، اگرچه برخی از مطالعات ارتباط احتمالی بین این نوع رژیم و خطر بیشتر مرگ ناشی از سرطان پستان را اثبات کردهاند. همچنین تحقیقات نشان دادهاند که شیوع سرطان پستان در کشورهایی که رژیم غذایی معمول آن دارای چربی اشباع کمتر و چربی اشباع نشدهی چندگانه است، کمتر است اما محققان هنوز دلیل این مساله را نمیدانند.
بهطورکلی، مطالعهی ارتباط رژیم غذایی و خطر ابتلا به سرطان پستان در کشورهای مختلف پیچیده است؛ زیرا بین کشورهای مختلف، تفاوتهای دیگری مانند سطح فعالیت، دریافت سایر مواد مغذی و عوامل ژنتیکی نیز وجود دارد که ممکن است بر خطر سرطان پستان تاثیر بگذارند.
اما میدانیم که رژیمهای غذایی پرچرب میتوانند منجر به اضافه وزن یا چاقی شوند که خود یک عامل خطر شناخته شده برای ابتلا به سرطان پستان و دیگر انواع سرطانهاست. علاوه بر این، خوردن انواع خاصی از چربیها به وضوح با خطر بالاتر ابتلا به بیماری قلبی نیز مرتبط است.
برخی تحقیقات نشان دادهاند که رژیمهای غذایی سرشار از میوه و سبزیجات و محصولات لبنی غنی از کلسیم که شامل گوشتهای قرمز و فرآوریشدهی کمتری هستند، میتوانند خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهند. البته تحقیقات در این زمینه هنوز ادامه دارد.
پژوهشهای متعددی که بر روی زنان در کشورهای آسیایی انجام شده است، نشان میدهند که رژیم غذایی سرشار از محصولات حاوی سویا میتواند خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهد. اما این ارتباط در مطالعاتی که در مورد زنان کشورهای غربی انجام شده، واضح نبوده است. این مساله ممکن است به این دلیل باشد که زنان آسیایی، معمولا بیشتر از زنان غربی محصولات سویا میخورند و از سنین پایینتر شروع به مصرف این غذاها میکنند.
از طرفی دیگر، تاکنون شواهد قوی مبنی بر اینکه مصرف ویتامینها (یا هر نوع مکمل غذایی دیگر) خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهد، وجود ندارد.
اما عدم وجود ارتباط قوی بین رژیم غذایی و سرطان پستان در مطالعات کنونی، به این معنا نیست که خوردن یک رژیم غذایی سالم فایدهای ندارد. رژیم غذایی که در آن چربی، گوشت قرمز و گوشت فرآوریشده ی کمتر و میوه و سبزیجات بیشتری وجود دارد، میتواند فواید سلامتی زیادی از جمله کاهش خطر ابتلا به برخی دیگر از انواع سرطان را داشته باشد.
2. مواد شیمیایی موجود در محیط
برای درک تاثیرات احتمالی محیط بر سرطان پستان، تحقیقات زیادی انجام شده و هنوز هم در حال انجام است. در اینجا مواد شیمیایی موجود در محیط که دارای خواص استروژن مانند هستند، مورد توجه ویژه قرار دارند. به عنوان مثال، به نظر میرسد موادی که در برخی از پلاستیکها، برخی از لوازم آرایشی و بهداشتی و محصولات مراقبت شخصی، آفتکشها و PCBها (بی فنیلهای پلی کلرهPolychlorinated biphenyls – ) یافت میشوند، چنین خواصی دارند و در تئوری، اینها میتوانند بر خطر ابتلا به سرطان پستان تاثیر بگذارند. در حال حاضر تحقیقات، ارتباط واضحی بین این مواد و خطر ابتلا به سرطان پستان نشان نمیدهند، زیرا مطالعهی چنین اثراتی در انسان دشوار است و به بررسی بیشتری نیاز دارد.
3. تنباکو و سیگار کشیدن
برخی از مطالعات نشان دادهاند که سیگارکشیدن طولانی مدت میتواند تا حدودی خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد. در برخی از پژوهشها، این خطر در گروههای خاصی مانند زنانی که قبل از به دنیا آوردن اولین فرزندشان شروع به سیگار کشیدن کردهاند، بالاترین حد را داشته است. محققان به این نتیجه رسیدهاند که شواهدی “دلالتگر اما ناکافی” وجود دارد که سیگار کشیدن، خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش میدهد.
پژوهشگران همچنین در حال بررسی تاثیر دود سیگار بر خطر ابتلا به سرطان پستان میباشند. هم دود اصلی و هم دود دست دوم سیگار، حاوی مواد شیمیایی هستند که در غلظتهای بالا باعث سرطان پستان در جوندگان آزمایشگاهی میشوند. مطالعات روی جوندگان نشان داده است که مواد شیمیایی موجود در دود تنباکو، به بافت میرسند و در شیر مادر نیز یافت میشوند. البته در مطالعات انسانی، تاثیر دود سیگار بر خطر ابتلا به سرطان پستان مشخص نیست و بیشتر مطالعات ارتباطی پیدا نکردهاند، اما برخی از آنها نشان دادهاند که ممکن است بهویژه در زنان پیش از یائسگی، خطر ابتلا افزایش یابد. محققان به این نتیجه رسیدهاند که شواهدی “دلالتگر اما ناکافی” مبنی بر تاثیر دود سیگار بر ابتلا به سرطان پستان وجود دارد. در هر صورت وجود این ارتباط احتمالی، دلیل دیگری برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض دود سیگار است.
4. کار کردن در شیفت شب
خانمهایی که در شیفت شب کار میکنند، ممکن است در معرض خطر بیشتر ابتلا به سرطان پستان قرار داشته باشند. این اثر ممکن است به دلیل تغییرات در سطوح ملاتونین، هورمونی که در اثر قرار گرفتن بدن در نور تولید میشود، باشد. البته تحقیقات در مورد این ارتباط و تاثیر سایر هورمونها، هنوز ادامه دارد.